Żurawina jest jedną z roślin o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Kiedy warto ją stosować?
Żurawina (Vaccinium) jest rośliną, która zaliczana jest do rodziny wrzosowatych. Wydaje ona owoce, które zawierają wiele cennych substancji aktywnych. Produkuje się z nich sok z żurawiny, ekstrakty, dżemy, konfitury. Wykorzystywane są one również do gotowania i pieczenia, zwłaszcza w sosach i deserach.
Czym jest żurawina?
Żurawina to niewielki, cierpki owoc, który rośnie na niskich, wiecznie zielonych krzewach określanych również jako żurawina. Owoc ma około 1 cm średnicy i ma głęboki czerwony kolor, gdy jest dojrzały.
Żurawina jest bogatym źródłem cennych substancji aktywnych, w tym przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, na przykład witaminy C, błonnika i witaminy K.
Znana jest ze swoich korzyści zdrowotnych, szczególnie w zmniejszaniu ryzyka infekcji dróg moczowych ze względu na wysoki poziom związków określanych jako proantocyjanidyny oraz jej kwasowy charakter. Jej związki aktywne mogą również powodować mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i niektórych rodzajów raka.
Jakie produkty prozdrowotne powstają z żurawiny?
Obecnie w sprzedaży znaleźć można różne typy produktów z żurawiny, które przeznaczone są do stosowania w celu osiągnięciu korzyści zdrowotnych.
Najpopularniejsze z nich to kapsułki i tabletki zawierające ekstrakt z żurawiny oraz sok z żurawiny, który tłoczony jest z jej owoców. Zawierają one składniki aktywne, z których znana jest ta roślina, w skoncentrowanej formie, co przekłada się na ich wysoką skuteczność działania.
Wybierając odpowiedni suplement, czy to w formie kapsułek lub tabletek, czy jako sok z żurawiny, warto zwrócić uwagę na jego skład. Najlepiej, aby nie zawierał on słodzików, sztucznych konserwantów oraz substancji wypełniających.
Kiedy warto stosować żurawinę?
Żurawina może być stosowana w różnych przypadkach schorzeń oraz jako element profilaktyki. Do jej głównych właściwości prozdrowotnych zaliczane są:
Działanie przeciwutleniające
Żurawina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Przeciwutleniające działanie żurawiny zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Działanie przeciwzapalne
Niektóre badania sugerują, że żurawina może mieć działanie przeciwzapalne, co może być korzystne w przypadku takich schorzeń o charakterze zapalnym, na przykład w przypadku infekcji układu oddechowego, reumatoidalnego zapalenia stawów i zapaleń jelit.
Wspomaganie procesów trawiennych
Żurawina zawiera błonnik, który może pomóc w działaniu układu pokarmowego i zapobieganiu zaparciom. Wykazuje ona również działanie prebiotyczne, dzięki czemu nasila wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
Działanie dróg moczowych
Żurawina zawiera proantocyjanidy, które redukują ryzyko infekcji dróg moczowych. Sok z żurawiny lub suplementy zawierające w składzie ekstrakt żurawinowy mogą być pomocne w zapobieganiu nawracającym zapaleniom oraz w ich leczeniu.